13 kenksmingų cheminių medžiagų jūsų audinių skalbikliuose ir kaip jų išvengti?

Turbūt daugelis iš mūsų bent kartą gyvenime esame sudidūrę su nelaimingu atsitikimu skalbiant, po kurio nauja patalynė ar drabužis prarado savo spalvą, audinio glotnumą ir minkštumą.

Gali pasirodyti, kad dėl to turbūt bus kalta prasta audinio kokybė, bet ar visada problema yra audinys? Dažna tokių nelaimių priežastis yra netinkamos skalbimo priemonės.

Natūralūs audiniai pagaminti iš 100% medvilnės tikrai nėra lepūs skalbimui, kaip kad 100% šilkas. Tačiau net ir šie audiniai prašosi atsakingos priežiūros, ypač jei norite, kad jie tarnautų ilgai. Natūralūs audiniai vertinami dėl savo oro laidumo, prisitaikymo prie kūno temparatūros miego metu ir t.t. Norinte, kad kokybiškas natūralus audinys jums tarnautų kiek įmanoma ilgiau? Tuomet visus skalbinius rekomenduojama skalbti išverstus į blogąją pusę, jei drabužis ar patalynė turi užtrauktukus - prieš skalbiant įdėkite juos į specialų skalbimo maišą, kad nesugadintų kitų kartu plaunamų skalbinių. Ir bene svarbiausia rekomendacija - natūraliems audiniams rinkitės tik natūralius ir aplinkai nekenksmingos sudėties skalbiklius ir minkštiklius. Taip apsaugosite ne tik savo ir namiškių sveikatą, bet ir gamtą!
Masinės prekybos skalbikliuose gausu cheminių medžiagų, kurios ilgalaikėje perspektyvoje kenkia ne tik žmonių, naminių augintinių sveikatai, bet ir aplinkai. Todėl būti atsakingiems ir vengti jų - būtina.

Žemiau pateiksime labiausiai paplitusių kenksmingų cheminių medžiagų sąrašą naudojamą skalbinių plovikliuose:

1. Sodium Lauryl Sulfate / Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl Ether Sulfate (natrio laurilo sulfatas / natrio laureto sulfatas / natrio laurilo eterio sulfatas) - SLS ir SLES yra pagrindinė skalbinių ir indų ploviklių, rankų ir kūno prausiklių, bei plaukų šampūnų sudedamoji dalis. Tai dažniausiai naudojama cheminė medžiaga, kuri yra paviršinio aktyvumo ir yra skirta nešvarumams pašalinti. SLS/ SLES buvo sukurti kaip garažo grindų riebalų šalinimo priemonės. Ši medžiaga gali dirginti odą bei akis, yra kenksminga plaučiaums ir vidaus organams. SLS/SLES yra toksiški ne tik žmogui, bet ir aplinkai. Mokslininkai SLS dažnai naudoja kaip ūminį odos ir akių dirginimo sukėlėją, ir taip testuoja kitas gydomąsias medžiagas.

2. Phosphates (fosfatai) - neigiamas fosfatų poveikis žmogui labiausiai įtakoja širdies ir kraujagyslių ligų grėsmę, osteoporozę ir pan. Fosfatų naudojimo uždraudimas įvairiuose plovikliuose yra esminis žingsnis norint išgelbėti natūralius vandens telkinius nuo eutrofikacijos – apnuodijimo mineralais, dėl kurio žūsta vietinės vandens gyvūnų rūšys.

3. Formaldehyde (formaldehidas) - cheminis kancerogenas ir alergenas. Formaldehidas yra cheminė medžiaga, naudojama morguose mirusiems kūnams išsaugoti ir medžio faneros klijų gaminimo pramonėje. Ši medžiaga yra itin plačiai paplitusi daugelyje skalbinių ir indų ploviklių. Remiantis Vėžio Prevencijos ir Kontrolės (CDC) duomenimis, net ir nedidelis formaldehido kiekis gali padidinti vėžio susirgimo riziką. Jungtinių Valstijų Aplinkos Apsaugos Agentūra (EPA) jį netgi vadina B1 klasės galimu kancerogenu (vėžį sukeliančia medžiaga) ir teigia, kad turint tiesioginį sąlytį su oda jis gali sukelti ūmų apsinuodijimą toksinais. Formaldehidas yra jautrinanti cheminė medžiaga, kuri gali turėti padarinių imuninei sistemai net ir po vienkartinio poveikio. Ši cheminė medžiaga išgaunama oro deguonimi oksiduojant metanolį arba metaną.

4. Chlorine Bleach (chloro baliklis) - visi tikriausiai esame girdėję, kad baliklis dirgina odą ir yra kenksmingas plaučiams, tačiau dauguma žmonių net nesusimąsto kiek ši medžiaga yra paplitusi skalbimo priemonėse ir kaip stipriai baliklis gali būti kenksmingas visam žmogaus organizmui. Visų baliklių gamintojų informacinėje etiketės dalyje nurodyta kokia pavojinga ši medžiaga. Tačiau gražios ir smagios mamos ir mažylio etiketės lyg ir  paneigia baliklių grėsmę ir žinoma, skatina mus juos naudoti ir daug negalvoti. 

5. Ammonium Sulfate (amonio sulfatas) - šis skalbiklių priedas yra toks toksiškas, kad gamintojai rekomenduoja jo nenaudoti patalpose! Saugiam naudojimui užtikrinti būtinos nepralaidžios pirštinės bei akių ir plaučių apsaugos. Amonio sulfato naudojimo  reikalavimuose nurodyta, kad šiai cheminei medžiagai ar tuščioms jos talpykloms negalima patekti į kanalizaciją bei vandens telkinius, nes tai yra 3 kategorijos burnos gleivinės, odos ir kvėpavimo takų toksinas.

6. Dioxane / Diethylene Dioxide / Diethylene Ether (dioksanas / dietileno dioksidas / dietileno eteris) - šis skalbimo priemonių priedas turėtų būti kuo toliau nuo jūsų namų ir šeimos narių. Nuo 1988 m. jis žinomas kaip kancerogenas (vėžį sukelianti medžiaga). Dioksanas gali sukelti negrįžtamą odos, akių ir plaučių uždegimą. Ši cheminė medžiaga turėtų būti naudojama tik su apsauginėmis priemonėmis, įskaitant respiratorius. Po tiesioginio sąlyčio (įkvėpus, patekus ant odos ar į akis, įskaitant dūmus į akis) paveikia šiuos organus: inkstus, centrinę nervų sistemą, kepenis, kvėpavimo sistemą, akis bei odą.

7. Optical Brighteners (optiniai balikliai) - yra skalbikliuose ir koncentruotuose audinių dėmių valikliuose. Nors jie į skalbiklių sudėtį yra dedami kaip dėmių valikliai, tačiau jie visiškai neišplauna dėmių. Jie padengia audinį specialia šviesą atspindinčia medžiaga, todėl dėmės tampa mažiau pastebimos. Optinius baliklius chemikai dar vadina dėmių slėpėjais. Šį cheminė medžiaga dirgina akis, odą ir plaučius, tai pat yra itin toksiška vandens gyvūnams. Optiniai balikliai blukina ir pažeidžia natūralių audinių struktūrą, ilgainiui audiniai praranda savo sodrią spalvą, glotnumą ir minkštumą.

8. Ammonium Quaternary Sanitizers / Quats/ Synthesized Cationic Surfactants (amonio ketvirtinės sanitarinės medžiagos / kvatai / sintezuotos katijoninės paviršiaus aktyviosios medžiagos) - šis valymo priedas yra ėsdinantis įvairius paviršius ir jo neturėtų būti buitiniuose valymo priemonėse, nes jis gali pažeisti akis, odą ir plaučius. Nėra jokios logiškos priežasties įtraukti šias chemines medžiagas į skalbiklių sudėtį.

9. Nonylphenol Ethoxylates / Nonoxynol / NPEs (nonilfenolio etoksilatai / nonoksinolis) - be daugelio įspėjimų apie galimą žalą akims, odai ir plaučiams, šis skalbinių ploviklio ingredientas dėl koncentruotų ir toksiškų savo garų gali būti mirtinas.

10. Fragrance / Parfum (kvapikliai) - maloniais aromatais yra puikiai maskuojami ne tokių ir malonių aromatų cheminės medžiagos, kurios yra jūsų skalbiklių ir valiklių sudėtyje. Nors sudėtyje ir matote žodelį fragrance arba parfum, tačiau dėl teisinės spragos gamintojai neprivalo tiksliai nurodyti naudojamų kvapiųjų medžiagų sudedamųjų dalių. Kvapikliai ploviklyje sukuria klaidingą švaros įspūdį, kuris niekaip neįtakoja produkto veikimo. Dirbtiniai kvapikliai yra dažni kaltininkai dėl atsiradusio jautrumo, alerginių reakcijų, bei bėrimų. Pulmonologai rekomenduoja pašalinti dirbtinius kvapus iš komercinių produktų, nes su kvapais mūsų plaučius nuolat užlieja kenksmingi garai.

11. Dyes (dažikliai) - dažikliai naudojami skalbiklių sudėtyje neturi jokios valymo naudos, be visa to tai yra dažni nepaaiškinamų alergijų ar atsiradusių bėrimų kaltininkai. Daugelis dažiklių yra kancerogenai, endokrininę sistemą ardančios medžiagos (keičia žmogaus organizmo hormonų sistemos funkcijas).

12. Benzyl Acetate (benzilo acetatas) - šis priedas yra ypač kenksmingas įkvėptas arba turint tiesioginį sąlytį su oda, taip pat jis paveikia inkstus bei nervų sistemą.

13. Dichlorobenzene / P-Dichlorobenzene / Benzene (dichlorbenzenas / benzenas) - benzenas daro tiesioginį ir labai toksišką poveikį visai vandens gyvūnijai. Todėl per nuotekas patekęs į gruntinius vandenis šis kancerogenas gali padaryti daugybe žalos gamtai ir visai žmonijai.


Venkite skalbimo ir valymo priemonių ant kurių pakuočių pavaizduoti šie ženklinimai »

Komentuoti