Tinkama patalynės priežiūra: Džiaukitės savo mėgstamais patalynės komplektais ilgus metus

Į ką turėtumėte atkreipti dėmesį renkantis kokybišką ir jums ilgai tarnausiantį patalynės komplektą?

Pirmiausia pagalvokite apie tai kiek jūs esate linkęs investuoti savo laiko ir energijos į tinkamą patalynės priežiūrą. Audinių iš kurių yra siuvama patalynė yra įvairiausių, todėl išsirinkti jums labiausiai tinkamą tikrai nebus sudėtinga. Vieni audiniai yra natūralūs bei laidųs orui, kiti sintetiniai, vienų audinių priežiūra yra šiek tiek sudėtingesnė ir atimanti daugiau laiko, kitų - itin paprasta ir nesudėtinga.

Drobinės patalynės (100% medvilnės pluošto) priežiūra
Drobė yra vienas papraščiausių audinių naudojamų patalynės gamyboje. Medvilnės siūlai audžiami įprastu, ne itin tankiu horizontaliai-vertikaliu audimo principu. Tai puikus pasirinkimas tiems kas mėgsta grublėtesnio audinio patalynę. Taip pat reikėtų turėti omenyje, kad specialiomis priemonėmis neapdorota drobė skalbimo metu linkusi trauktis, jos susitraukimo intervalas yra iki 5%. Taigi perkant drobinius patalynės užvalkalus rinkitės juos šiek tiek didesnius nei jūsų naudojama anklodė ir pagalvės. Drobę rekomanduojama skalbti ne aukštesniame nei 40°C vandenyje išverstą. Drobė su kiekvienu skalbimu, kaip ir linas, yra linkusi minkštėti. Drobės nerekomenduojama džiovinti džiovyklėje, todėl pakabinkite ją natūraliai išdžiūti 1-2 kartus perlenktą, kad ji išdžiūtų kiek įmanoma lygesnė, kadangi audinys lyginimui nėra labai lengvai pasiduodantis.

Drobės audinys yra standus, patvarkus ir ilgaamžis, audinys puikiai sugeria drėgmės perteklių ir yra laidus orui, todėl miego metu nesuprakaituosite ir neperkaisite.


Medvilnės patalynės priežiūra
Medvilnės audinys yra audžiamas labai panašiu principu kaip ir drobė, šiam audiniui yra atrenkami plonesni medvilnės siūlai, kurie yra audžiami gerokai tankiau nei prieš tai aprašyta drobė. Todėl medvilnės audinys yra gerokai glotnesnis ir plonesnis nei drobinis. Kokybiškai apdorota medvilnė nėra linkusi trauktis, tinkamai prižiūrima ji taip pat gerai išlaiko sodrias spalvas ir audinio minkštumą, kaip natūralus satinas, žakardas ir pan. Medvilnę rekomanduojama skalbti ne aukštesniame nei 40°C vandenyje, ryškesnių atspalvių ir raštų medvilnę skalbkite 30°C vandenyje norėdami ilgiau išlaikyti sodrius audinio spalvų tonus. Prieš skalbimą visus patalynės užvalkalus išverskite juos blogąja puse. Neperkraukite skalbyklės bugno, patalynė jame turi laisvai vartytis, taip ji švariau išsiskalbs bei bus mažiau susiglamžiusi. Medvilnės patalynė yra geriausia džiovinti natūraliai, 1-2 kartus perlenktą, kad ji išdžiūtų kiek įmanoma lygesnė, kadangi ir šis audinys nėra labai lengvai pasiduodantis lyginimui.

Medvilnės audinys yra glotnus, laidus orui ir tvirtas. Jis puikiai absorbuoja drėgmės perteklių ir yra laidus orui, miego metu kūno oda neperkaisdama gali laisvai kvėpuoti.


Natūralaus satino (100% medvilnės pluošto) patalynės priežiūra

Satinas yra vienas komfortiškiausių ir jaukiausių natūralių audinių naudojamų patalynės gamybai. Kitaip nei drobė ar įprasta medvilnė satinas yra audžiamas itin tankia audimo technologija, kur ploni medvilnės siūlai yra pinami ne horizontaliai-vertikaliai, o įstrižai. Būtent dėl to satinas nėra linkęs trauktis ar tampytis. Itin tankiai išaustas audinys geriau apsaugo spalvas skalbimo metu, yra tvirtesnis ir atsparesnis trinčiai. Satiną kaip ir kitus medvilnės gaminius rekomenduojama skalbti ne aukštesniame nei 40°C vandens temperatūroje, ryškesnių atspalvių ir raštų patalynę skalbkite 30°C vandenyje. Patalynės užvalkalus prieš skalbimą rekomenduojama išversti. Taip pat, nepamirškite neperkrauti skalbyklės bugno, leiskite patalynei laisvai vartytis, taip ji geriau išsiskalbs ir po skalbimo bus mažiau susigalmžiusi. Norint, kad satino audinys greit nenusiskalbtų ir ilgai išliktų glotnus, visuomet pakabinkite jį išdžiūti natūraliai. Dėl itin tankaus ir plono audinio satinas yra lengvai lyginamas. Lygiai padžiauta satino patalynė išdžiūsta itin tiesi, todėl dažnu atveju lyginimas net nėra būtinas, todėl šioje vietoje susitaupys nemažai jūsų laiko sąnaudų. Aukštesnės rūšies prabangaus satino audiniai dažnai yra užbaigiami butter finishing (angl. sviestinis dailinimas) technologija (žr. prekių aprašyme), kuri audiniui suteikia malonų žvilgesį ir ypatingą šilką primenantį švelnumą. 

Satinas yra švelnus, todėl miego metu maloniai priglunda prie kūno. Šis audinys pasižymi puikiomis termoreguliacinėmis sąvybėmis, yra laidus orui, greitai džiūsta. Satino patalynė puikiai tiks tiems kurie mėgsta miegoti gaiviai. Lygus ir glotnus audinio paviršius greitai atvėsta, todėl miego metu išvengsite nemalonaus perkaitimo jausmo.

Svarbu! Satinas kaip ir keletas kitų audinių yra skirtomas į natūralų ir sintentinį. Prieš įsigyjant satino audinio patalynę atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Kokybiškas, orui laidus, satinas turi būti pagamintas tik iš 100% natūralios medvilnės, šis audinys neturi turėti jokių sintetikos priemaišų ar būtų pagamintas iš 100% poliesterio pluošto. Tad neapsigaukite ir būkite budrūs, žema satino patalynės kaina dažniausiai įspėja, kad jums yra siūlomas kombinuoto satino arba 100% sintetikos audinys. Šis audinys bus itin švelnus, labiau primins šilką, elektrinsis, taip pat jis nebus laidus orui todėl jame greitai sukaisite ir imsite prakaituoti, jau po kelių skalbimų ant audinio pastebėsite mažus susivėlusius burbuliukus.

Kaip patikrinti ar jūsų satino patalynė yra originali? 
Norėdami atskirti satino audinį nuo papraščiausios sintetikos išveskite patalynės užvalkalą blogąja puse, iš užvalkalo krašto gražiai ištraukite vieną ar du audinio siūlus, atsargiai padekite juos. Jei siūlas natūralus - jis užsidegs (panašiai kaip popierius), jei siūlas sintetinis - jis ims smilkti, skleisti nemalonų kvapą ir lydytis (panašiai kaip plastikas).

Satino medvilnės (100% medvilnės pluošto) patalynės priežiūra

Tai yra tarpinis įprastos medvilnės ir itin tankiai satino audinio variantas. Satino medvilnė savo audimo technologija labiau primena medvilnę, tačiau pasižymi ir tik satinui būdingomis sąvybėmis - audinys yra itin tankiai austas, plonas ir glotnus. Patalynė nesitampo ir nesitraukia. Audinio spalvos mažiau blunka ir net po daugelio skalbimų išlieka sodrios. Satino medvilnės audinys yra matinis, neturi blizgesio. Rekomenduojama priežiūra yra analogiška kaip ir satino audinio patalynei. Satino medvilnės patalynės komplektai yra gerokai pigesnį nei prabangaus itin tankiai austo satino. Tai puikus pasirinkimas ieškantiems natūralios, lengvai prižiūrimos ir kokybiškos patalynės už žemesnę kainą.

 

Žvilgančio atlasinio satino (100% medvilnės pluošto) patalynės priežiūra
Tai prabangiais žvilgančiais oranamentais puošta patalynė. Šilko švelnumo atlasinis satinas yra vėsus ir be galo švelnus audinys labiausiai primenantis šilką. Vidinė atlasinio satino anklodės užvalkalo pusė yra Luxury satino audinys, labai malonus glaustis prie kūno, glotnus ir ne toks vėsinantis kaip pats atlasinis satinas. Atlasinį satiną kaip ir kitus medvilnės pluošto gaminius rekomenduojama skalbti ne aukštesniame nei 40°C vandens temperatūroje, ryškesnių atspalvių ir raštų patalynę skalbkite 30°C vandenyje. Patalynės užvalkalus prieš skalbimą rekomenduojama išversti blogąja puse. Neperkraukite skalbyklės bugno, leiskite patalynei laisvai vartytis, taip ji švariau išsiskalbs, o po skalbimo bus mažiau susigalmžiusi. Norint, kad natūralus audinys greit nenusiskalbtų, ilgai išliktų glotnus ir sodrių spalvų, visuomet pakabinkite jį išdžiūti natūraliai, stenkitės kuo mažiau jį perlenkti kabinant ant džiovyklės.

Svarbu! Atlasinis satinas yra dviejų rūšių - natūralus ir sintentinis. Prieš įsigyjant atlasinio satino patalynę atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Kokybiška, orui laidi atlaso patalynė turi būti pagaminta tik iš 100% natūralios medvilnės, šis audinys neturi turėti jokių sintetikos priemaišų ar būtų pagamintas iš 100% poliesterio. Tad neapsigaukite, nes žema atlasinio satino patalynės kaina dažniausiai įspėja, kad jums yra parduodamas kombinuoto satino arba 100% sintetikos audinys.


Natūralaus šilko patalynės priežiūra
Skalbti šilkinės patalynės ar naktinukų skalbyklėje nerekomenduojame, kad šilko audinys nesusiveltų ir neprarastų purumo. Šiam audiniui siūlome rinktis sausą valymą. Jei šilkas išsitepė vienoje vietoje, tačiau dar neatėjo laikas jo valymui – pasistenkite išvalyti atsiradusią dėmę rankiniu būdu, t.y. su šiltu vandeniu (ne karštu) ir specialiai šilkui skirtoms valymo priemonėmis. Atsiradus didesniems nešvarumams patikėkite šilkinių audinių priežiūrą specialistams ir profesionaliam valymui. Gali pasirodyti neįprasta, tačiau šilko gaminiai reikalauja vėdinimo. Pasistenkite patalynę ar šilko užpildo pgalves ir antklodes vėdinti bent du kartus per metus saulėtą dieną pavėsyje, vengiant tiesioginės saulės spindulių. Kai nenaudojate šilko patalynės, laikykite ją tamsioje vėsioje vietoje, kur jų nepasieks tiesioginiai saulės spinduliai, taip ilgiau išsaugosite sodrią ir švarią spalvą. 

Sintetinio audinio patalynės priežiūra
Sintetinės patalynės priežiūra yra bene paprasčiausia. Šiai patalynei skalbti tinka tiek skalbimo milteliai, tiek skystos skalbimo priemonės. Kad sintetinis audinys ilgiau išliktų glotnus ir ryškiaspalvis, rekomenduojama jį skalbti skalbimo mašinoje naudojant skystą skalbimo priemonę ne aukštesnėje nei 60ºC temperatūroje. Rinkitės švelnų skalbimo režimą ir būtinai išverskite patalynę blogąja puse. Sintetinį patalynė puikiai tinks tiems kurie mėgsta greitai džiūstančius audinius. Šią patalynę žmonės dažnai renkasi sodyboms ir sodo nameliams, kuriuose prieš išvyktant mėgsta greitai susitvarkyti. Ryte iškalbta pataynė vos per valandą bus pilnai išdžiuvusi ir galėsite ją sulankstyti ir padėti atgal į spintą arba aprengti patalus ir paruošti tolimesniam naudojimui.

Baltos patalynės priežiūra
Jei turite tam sąlygas, padžiaukite patalynę lauke. Saulės šviesa yra natūrali dezinfekcijos priemonė. Taip pat saulės spinduliai prisideda prie to, kad jūsų antklodės, pagalvių užvalkalai ir paklodės atrodytų dar baltesnės. Jei oro sąlygos leidžia, padarykite tai bent kartą per kelis mėnesius.

 

Kokios taisyklės galioja visai patalynei, kurią galima skalbti namų sąlygomis:
- Keiskite patalynę ne rečiau nei kas savaitę-dvi. Rečiau keičiama patalynė savyje prikaupia sveikatai žalingų dulkių, purvo, negyvų odos ląstelių, pleiskanų, prakaito ir pan. Dėl šių perilgai užsibuvusių patalynės gyventojų dažnai krenčia jūsų kvėpavimo takų sistema (vystosi alergijos, astma ir pan.) ir gera odos būklė (atsiranda bėrimai, vystosi aknė ir pan.).
- Rušiuokite patalynę pagal spalvas, kad tamsesni ar ryškesni patalynės užvalkalai nenudažytų kitų šviesesnių užvalkalų;
- Neskalbkite patalynės su savo drabužiais, apatiniais ar rankšluosčiais, nes 1. tai nėra higieniška, 2. atsiranda didesnė tikimybė nudažyti patalynės užvalkalus dėmėmis. Patalynės užvalkalai turėtų būti skalbiami tik su kitais panašių spalvų patalynės užvalkalais;
- Neperkraukite skalbyklės bugno, skalbimo metu patalynė turi laisvai vartytis, taip iš jos bus geriau pašalinami susikaupę nešvarumai, negyvos oros ląstelės ir dulkės. Taipogi po skalbimo patalynės užvalkalai bus mažiau susiglamžę;
- Nepadauginkite skalbiklio, dozuokite jo tiek kiek nurodyta ant pakuotės. Per didelis skalbiklio ar kitų valymo priemonių kiekis gali sukelti įvairias odos ir kvėpavimo takų alergines reakcijas ir išsausėjimus;
- Anklodės ir pagalvių užvalkalus prieš skalbimą rekomenduojama išversti blogąja puse, taip patalynės audinys ilgiau išliks sodrių spalvų ir raštų bei išlaikys savo natūralų žvilgesį;
- Jei anklodžių ir pagalvių užvalkalai yra su užtrauktukais prieš dedant juos į skalbyklės bugną pilnai jų neužtraukite, palikite spindžio dydžio tarpus pro kuriuos skalbimo metu galėtų lengvai išeiti ten susikaupęs oras. Skalbimo metu užvalkalų viduje susidarančios oro pūslės gali sugadinti ar pažeisti jūsų patalynės užtrauktukus (išplėšti juos arba ištampyti ir tuomet užtrauktukas tampa lyg banguotas);
- Norint išlaikyti patalynės audinį itin glotnų, bei kuris maloniai priglustų prie kūno miego metu rekomenduojame atrasti jums tinkamiausią natūralų skalbiklį. Kuris ne tik švariai išsklabtų patalynę ir nebūtų kenksmingas jūsų sveikatai, bet ir tausotų patalynės audinį. Tinkamai atsirinktos skalbimo priemonės gali ženkliai prailginti patalynės naudojimo laiką.
- Nenaudokite baliklių (ypač glotniai ir spalvotai patalynei skalbti). Nepamirškite, kad daugelio masinės prekybos prekės ženklų skalbimo priemonių sudėtyje yra užslėptų baliklių, kurie naikindami dėmes kartu po truputį pažeidinėja ir patį audinį, todėl po daugelio skalbimų jis gali atrodyti šerpetojantis, praradęs savo spalvą ir išdilęs. 
- Skalbiant patalynę venkite naudoti daug ir nenatūralių minkštiklių, jie nėra gerai audiniui nes padengia jį plonu riebaliniu sluoksniu, kuris suteikdamas audiniui daugiau glotnumo, kartu padaro jį prasčiau laidžiu orui, ko pasekoje jūsų oda prasčiau kvėpuoja miego metu gali nemaloniai kaisti šiltuoju metu sezonu.

- ATIDŽIAI SKAITYKITE PATALYNĖS PRIEŽIŪROS ETIKETES, JEI PRIEŠ SKALBIANT NAUJĄ PATALYNĘ IŠKYLA KLAUSIMŲ AR NEAIŠKUMU, VISUOMET GERIAU PASIKONSULTUOKITE SU PARDAVĖJU IŠ KURIO ĮSIGIJOTE PATALYNĘ.

Komentuoti