Kaip išsirinkti tinkamą patalynės komplektą ir kaip teisingai jį prižiūrėti

Manau daugelis sutiks, kad medvilniniai patalynės komplektai yra populiariausi ir plačiausiai naudojami mūsų miegamuosiuose. Tačiau ar žinojote, kad iš medvilnės pluošto yra gaminami ir kiti mūsų seniai atrasti ir pamėgti audiniai, tokie kaip drobė, perkelis, satinas ir net prabangusis žakardas? Tikrai taip, medvilnė yra seniausiai žinoma ir labiausiai paplitusi pluoštinė medžiaga iš kurios yra gaminama dauguma mūsų namų tekstilės gaminių pasitelkiant skirtingus medvilnės apdirbimo metodus.

Satinas
Itin tankiai austa medvilnė. Tai glotnus, standus ir švelnus audinys, kuriame be galo malonu miegoti. Šis audinys labai patiks tiems, kurie mėgsta miegoti gaivai. Satinas pasižymi puikiomis termoreguliacinėmis savybėmis - greit išgarina drėgmę bei šilumą, todėl jame miegoti ypač komfortiška karštomis ir tvankiomis vasaros naktimis. Patalynės užvalkalai greitai atvėsta, taip leisdami jums mėgautis ramiu nakties miegu be nemalonaus perkaitimo jausmo ir vartymosi nuo vieno šono ant kito.

Atlasinis satinas 
Prabangus žvilgus satino audinys pagamintas iš itin tankiai austos labai plonos medvilnės verpalų. Atlasinio satino patalynė švelnumu ir glotnumu prilygsta šilkinei patalynei. Ši patalynė puikiai tiks tiems kurie mėgsta slidesnę, išskirtinio švelnumo patalynę, tačiau kartu mėgsta kuomet ji nėra pernelyg lengva ir turi šiek tiek svorio bei standumo. 

Žakardas 
Puošnus austinių raštų audinys, pagamintas iš tankiai austos natūralios medvilnės - satino. Žakardinis satinas išskirtinis dėl savo švelnaus it šilkas audinio, preciziškai išaustų prabangių raštų ir itin tankaus, tačiau lengvo ir ilgaamžio audinio. Tokiomis puikiomis savybėmis gali pasigirti tikrai ne kiekvienas patalynės komplektas. Žakardas yra audžiamas pagal vienas sudėtingiausių medvilnės audimo technologijų, visi patalynės raštai yra tik 100% austiniai. Nors šis audinys yra vienas prabangiausių medvilnės pluošto audinių, tačiau žakardinio satino priežiūra tikrai nėra sudėtinga - audinys labai gerai skalbiasi ir pasižymi itin aukštu medžiagos atsparumu blukimui, glamžimuisi, trinčiai ir tempimui. 

Drobė
Tvirtas natūralios medvilnės pluošto audinys. Drobinė patalynė, dėl savo apdirbimo metodo, yra šiek tiek storesnė nei perkelio ar įprasta medvilnės patalynė. Šis audinys nėra labai švelnus ar minkštas, todėl puikiai tiks tiems, kurie mėgsta miegoti standesnėje patalynėje. Drobė nereikalauja išskirtinės priežiūros - ji lengvai skalbiama, iš jos lengvai pašalinami nešvarumai. Taip pat, reikėtų paminėti, kad su kiekvienu skalbimu drobinis audinys vis minkštėja. Drobę, kaip ir kitas patalynes, rekomenduojame skalbti iki 40°C temperatūros vandenyje. Renkantis natūralų drobinį patalynės komplektą, kuris nėra apdorotas specialiomis cheminėmis priemonėmis, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šis audinys po pirmo skalbimo šiek tiek susitraukia. Todėl rekomenduojama prie jūsų turimos antklodės išmatavimų pridėti ± 5% audinio susitraukimui. Pavyzdžiui, jei jūsų antklodės dydis yra 140x200 cm, rinkitės 150x215 cm dydžio antklodės užvalkalą, kuris po skalbimo puikiai tiks jūsų anklodei.

Perkelis
Audinio tankumu ir minkštumu panašus į satiną, tačiau nėra toks glotnus ir žvilgus, dažniausiai šis audinys būna matinis. Perkelis yra plonesnis už drobę, tačiau truputį storesnis už įprastinę medvilnę, šis audinys yra apdirbamas drobinio audimo būdu, tik gerokai tankiau. Perkelis yra švelnus, tvirtas, bei ilgaamžis!

Medvilnė
Natūralus ir orui laidus audinys, kuris pasižymi išskirtinėmis termoreguliacinėmis savybėmis - miego metu oras lengvai cirkuliuoja leisdamas kūno odai kvėpuoti bei neperkaisti. Medvilnė yra plonesnė už drobę ir perkelį, joje labai malonu miegoti, ji nedirgina net ir jautriausios odos. Medvilninės audinys yra švelnus ir minkštas, jis puikiai išlaiko sodrias spalvas net ir po daugelio skalbimų. Tinkamai prižiūrima medvilninė patalynė tarnaus jums ne vienerius metus!

Linas
Tvirtas ir natūralus aukštos kokybės audinys, laidus orui, puikiai sugeriantis bei pašalinantis drėgmę miego metu. Vasarą neleidžia kūnui perkaisti, o žiemą maloniai sušildo. Kadangi lininiai audiniai turi antibakterinių savybių, jie puikiai tinka alergiškiems žmonėms. Prieš įsigydami lininę patalynę būtinai pasidomėkite ar ji pasiūta iš natūralaus neminkštinto ar minkštinto lino, kadangi neminkštintas linas po pirmo skalbimo traukiasi iki 5-8%, o minkštintas iki 1-2%. Tą pravartu žinoti norint pasirinkti tinkamus užvalkalų dydžius jūsų anklodei ir pagalvėms, bei čiužinį gerai apdengiančią - nepermažą paklodę. Neminkštintas linas yra standus, grubesnis ir labiau faktūrinis audinys. Tuo tarpu minkštintas linas yra lygus, minkštas ir lengvai krintantis. Jei įsigysite glamžyto lino audinio patalyne po skalbimo jokiu būdu jos nelyginkite.

Šilkas
Prabangus šilko audinys yra gaminamas iš šilkmedžiuose gyvenančių šilkverpių kokonų. Puošnus patalynės komplektas yra itin lengvas, švelnus ir plonas. Šilkinė patalynė yra slidi ir maloniai vėsinanti, ji puikiai sugeria ir išgarina drėgmės perteklių bei palaiko pastovią normalią kūno temperatūrą. Miego metu oras lengvai cirkuliuoja leisdamas odai kvėpuoti bei neperkaisti. Šilkas pasižymi natūraliomis antibakterinėmis savybėmis, šiame audinyje nesiveisia dulkių erkutės, pelėsis ar grybelis. Šilkinė patalynė, pagavės ir anklodės yra dažnai rekomenduojamos alergijų kamuojamiems žmonėms. 
Natūralus šilko audinys turi daug vertingų odą ir plaukus puoselėjančių ir kūną atpalaiduojančių savybių - šilko švelnumas ramina ir padeda lengviau užmigti, o antistatinės šilko savybės neleidžia plaukams elektrintis miego metu. Šis audinys palaiko normalią drėgmės pusiausvyrą jūsų odoje ir plaukuose - miegant šilkinėje patalynėje puoselėjamas natūralus grožis. 
Turėkite omenyje, kad šilkinė patalynė nėra rekomenduojama labai prakaituojantiems žmonėms, kadangi prakaitas gali audinyje palikti sunkiai pašalinamas dėmes. Profesionalai nerekomenduoja šilkinės patalynės plauti patiems, nes ji yra linkusi blukti, todėl jos valymą būtų geriausia patikėti profesionalioms valykloms. Ir visgi, jei nuspręsite šią patalynę skalbti namų sąlygomis - skalbkite ją rankomis, vėsiame vandenyje (iki 30°C) su natūraliais skalbikliais, taip pat venkite naudoti minkštiklį, nes jis šilko audinį padengia itin plonu riebaliniu sluoksniu, kuris sumažina audinio oro pralaidumą ir tuo pačiu perteklinės drėgmės pasisavinimą bei išgarinimą. 

Mikropluoštas (mikrofibra)
Poliamido ir poliesterio pluošto junginys, kuris yra plonesnis už visus kitus mums žinomus audinius, tame tarpe ir šilką! Kokybiško mikropluošto patalynė pralaidi orui, nealergizuoja, puikiai sugeria ir greit išgarina drėgmę. Šį patalynė rekomenduojama žmonėms, kurie naktį yra linkę gausiai prakaituoti. Mikropluošto audinys atsparus lamdymuisi, tempimui ir blukimui.

Ir pabaigai keli patalynės priežiūrą apibendrinantys patarimai, kurie tiks visiems audinių tipams (išskyrus šilkui):
- Prieš pirmą naudojimą patalynę rekomenduojama išskalbti.
- Patalynę rekomenduojama skalbti išverstą, ne aukštesnėje nei 40°C temperatūroje - taip išvengsite blukimo ir audinio paviršiaus vėlimosi.
- Neperkraukite skalbyklės būgno - patalynė geriausiai išsiskalbia kuomet skalbimo metu gali lengvai vartytis.
- Spalvotą patalynę rekomenduojama skalbti tik specialiai spalvotiems audiniams skirtais skalbikliais - taip ilgiau išsaugosite sodrias patalynės spalvas.
- Patalynės nerekomenduojama valyti sausu (cheminiu) būdu ir balinti.
- Visada vadovaukitės gaminio rekomendacijomis nurodytomis patalynės etiketėje ir jūsų patalynė ne tik ilgai tarnaus, bet ir visada atrodys tiesiog puikiai!

Atsiliepimai (9 komentarai)

  • ekonaxopusi

    For Amoxicillin 500mg[/url] 18 kvk.jnda.epik.lt.gxz.pg http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • ebipanalopeg

    Amoxicillin Online Without Prescription[/url] Amoxicillin 500 Mg rwa.ftnb.epik.lt.xne.wi http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • amoxomfecage

    Amoxicillin[/url] Buy Amoxicillin Online cuz.rhlq.epik.lt.oqz.ug http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • ijadatiwi

    500 Mg[/url] Amoxicillin 500mg cfb.ngdb.epik.lt.trd.bk http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
  • eyaboduej

    Without Prescription[/url] Amoxicillin Without Prescription vlz.obcf.epik.lt.oqa.cx http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

Komentuoti